Hemlösas Tidning
Homeless Newspaper

JesuS is the King of kings

Elvis från gatan: En livsberättelse om musik, hemlöshet och oförsonlig byråkrati

Janne ”Elvis” Berlin

Född i Uppsala

Nuvarande bosatt i Stockholm.

Har tre syskon och fyra barn.

Min pappa är en rom från Polen och min mamma en svensk resande tattare. Min mor bodde på behandlingshem i Almunge och pappa bodde i närheten; det var där de träffades.

Under 1920- och 1930-talet kom det många finska romer till Sverige, och deras livsstil attraherade många svenskar. Dessa svenskar började leva som romer och på så vis uppstod en gemenskap där svenska tattare och romer talar samma språk. När svenskar och romer fick barn tillsammans, kom dessa barn att kallas tattare, ett annat ord för resande.

Jag har arbetat med musik och radio, men har varit hemlös i 44 år. För en månad sedan fick jag en hjärt problem och lunginflammation samt vatten i lungorna, vilket kändes som om jag höll på att drunkna.

Vad gör jag om dagarna? Jag försöker ta det lugnt. Jag söker det jag behöver, som mat, från de utdelningar som finns, till exempel från hemlösa.se.

När jag var ung, bara 13 år gammal, hamnade jag i konflikt med min mamma. Vårt bråk var ett resultat av den sexuella trakasseri jag utsattes för vid sju års ålder. När jag blev 13 försökte jag ta livet av mig. Jag var på väg att kasta ut min mamma genom fönstret från en sjätte våning, men något stoppade mig. Jag sa till henne att hon aldrig får prata med mig igen, gick ut på gatan samma dag och där började min hemlösa resa.

Elvis

Jag älskar musik och lärde mig själv att spela på gatan. Jag är en artist som både sjunger och spelar. Min favorit är bland andra Elvis Presley, därför kallar folk mig för Elvis.

Trots att jag har haft ett mycket tufft liv, har jag lyckats överleva och känner att jag, trots allt, mår bra. Hemlösheten har orsakat mig många sjukdomar, överdoser och skador. Jag har sovit på gatan under de kallaste nätterna och på grund av utmattning har jag två gånger fallit i vattnet. Den senaste gången var det en förbipasserande man som räddade mig. Tre gånger har jag fallit på spåret och en gång fick jag tre sprickor i ryggraden. Efter att ha fallit på spåret fick jag ingen hjälp; jag var tvungen att krypa från trapporna som går från Råsunda till Hägersten

Jag fick ingen tillräcklig vård efter händelsen. Jag lider fortfarande av ryggsmärtor, det gör mycket ont.

För en månad sedan, när jag drabbades av hjärtproblem och var inlagd på sjukhus i åtta dagar, vågade de inte väcka mig på grund av hjärtsvikten. Men på nionde dagen, när jag lämnade sjukhuset, promenerade jag mer än 10 kilometer för att hitta ett tillfälligt boende där jag kunde vila. Efter en månad av sömnlöshet, under vilken jag vandrade gatorna, uppstod hjärtproblemen.

Jag har inte längre någon önskan om att skaffa en egen lägenhet. Jag har sett hur de som får provlägenheter i hopp om en permanent bostad efter ett eller två år, men när det kommer till hyran och de efter att den har betalats flera gånger uppkommer nya krav som ingen kan möta. Vi blir helt enkelt utkastade, och det är den hårda verkligheten bakom varför hemlösa alltid förblir hemlösa, även om de tillfälligt får lite hjälp.

När man kommer till socialkontoret hävdar de att de tilldelar lägenheter till hemlösa. De är snabba med att ge missbrukare en bostad, eftersom de räknar med att de kommer misslyckas. Detta resulterar i att hemlösa personer får en negativ markering i systemet och nästa gång tar det ännu längre tid innan de får en ny chans.

Jag är inte alls rädd för döden. Jag vill välkomna den, för när den kommer, är allt över. Jag vill inte lida längre….

Forskning kring Jannes livsberättelse kan hjälpa oss att förstå de komplexa interaktionerna mellan individ, kultur, och sociala strukturer. Hans berättelse utmanar oss att titta djupare in i hemlöshetens olika dimensioner.

Janne har överlevt i 44 år på gatorna genom en kombination av list, hängivenhet till musiken och en osviklig tro på sin egen förmåga. Hans berättelse belyser den skoningslösa byråkratin och de stigmatiserande strukturerna som bidrar till att hemlösa ofta förblir hemlösa, även om de i bästa fall kanske har tillgång till tillfälliga boendelösningar.

Vi kommer att skriva och forska lite mer om Jannes liv och hans hemlöshet. Vi vill att Jannes livshistoria blir ett ljus i mörkret som kan rädda andra hemlösa människor.

-Kavian Ferdowsi

Dela artikeln på social media


  1. Profilbild för ANETTE BERLIN
    ANETTE BERLIN

    Hej. Jag är Jannes Storasyster. Jag är mycket glad att ni vill uppmärksamma min lillebrors livshistoria,det känns gott att han kan få lite upprättelse medans han lever. All kärlek till Janne ”lillelvis” Berlin och Tack för erat engagemang /mvh Anette Berlin.

Skriv en kommentar✍️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *