Hemlösas Tidning
Homeless Newspaper

JesuS is the King of kings

Hemlösas natt: Balansakten mellan vila och överlevnad

Leva på gatans sträva ansikte, stå ansikte mot ansikte med hemlöshetens brutala verklighet, är en erfarenhet som är långt ifrån bekväm. Här blir utmattningen inte bara en följeslagare, utan nästan en permanent skugga. Jakten på ett hörn att vila på blir en outtröttlig, ständigt pågående utmaning. Denna värld, präglad av osäkerhet och konstant vaksamhet, kräver ett överflöd av beslut och överväganden varje dag. Vissa baseras på tidigare erfarenheter, medan andra är förankrade i det omedelbara behovet av säkerhet.

Som hemlös, kanske du tvingas hitta sömn under stjärnhimlen. Dina platser och sovplatser kan variera: från skogens dolda hörn till broarnas skuggor, från den råa kalla gatan till en avlägsen del av en bussterminal eller tågstation. I varje scenario, är din “säng” aldrig helt din och samtidigt din sömn blir aldrig helt ostörd. Du måste alltid sova med ett öga öppet, alltid medveten om att faror lurar runt hörnet och att problem kan dyka upp när som helst, var som helst.

Denna konstanta beredskap är inte bara en börda för möjligheten att uppnå en djup och läkande sömn. Den är också en enorm påfrestning på både kropp och sinne. Denna till synes oändliga halvsömn kan till slut bli en dyr affär, ibland till och med till priset av det mest ovärderliga vi har – våra liv.

För den hemlösa, blir sömnen därmed en paradox. Den är nödvändig för överlevnad, men den är också potentiellt farlig. I denna motsägelsefulla existens, blir varje vilopaus en balansakt på livets strama lina. Att somna kan betyda att släppa garden, medan att vara vaken kan vara det som håller faran på avstånd. Men detta är ett dilemma som vi som samhälle behöver lösa. Ingen ska behöva välja mellan sömn och säkerhet. Ingen ska behöva leva – och sova – med rädslan som ständig följeslagare.

-Kavian Ferdowsi

Dela artikeln på social media


Skriv en kommentar✍️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *