Hemlösas Tidning
Homeless Newspaper

JesuS is the King of kings

Det var bara några dagar sedan, bland Stockholm myllrande gator, när jag fick syn på ett par av sällsynt skönhet och ödmjukhet, men tydligen förvirrade och vilsna. Med över ett decennium av erfarenhet på gatan, femton år av osynlighet bland stadens obemärkta och förkastade, har jag utvecklat en knivskarp intuition för att identifiera de som nyligen kastats ut i världen av hemlöshet. Vem annars skulle kunna skilja ut det subtila tecknet? Sällan lurar någon mig. Jag kan läsa av en person utan hem lika lätt som att bläddra i en öppen bok, oavsett hur noggrant klädd och polerad de försöker framstå.

Jag tog steget framåt, bad dem om de behövde hjälp, men de viftade bort mig med en skamfylld nekande gest. Jag förstod att de kanske var för stolta för att erkänna sin situation. Men deras ögon förnekade inte att de kämpade mot någon slags beroende.

Men då, i morgonens första gråa gryning, då jag slog ut på min dagliga strävan för att ge stöd till de hemlösa, korsade jag vägar med flickan igen. Den här gången var hon ensam. i mitt hjärta växte en klump av oro. Vad skulle mitt nästa steg vara? Utan att tveka tog jag mig mot hennes riktning, jag kunde inte lämna henne i kylan.

Jag erbjöd henne en plats vid frukostutdelningen på hemlos.se, men hon vände bort sitt ansikte, vägrade svara. Jag försökte igen, erbjöd flera gånger men möttes bara av hennes envist tysta motstånd. Med en tung hjärtat, beslutade jag att fortsätta min färd, lämnade henne ensam i det bleka gryningsljuset.

Några timmar senare, i stadens pulserande hjärta, fick jag återigen syn på henne. Hon var nu ensam, gråtandes, krokig under vikten av tunga väskor. Som om manövrerad av en osynlig kraft, började jag rusa efter henne. Jag övertalade henne att följa med mig till ett lugnare ställe, där vi kunde sitta ner över en kopp värmande kaffe och frukost. Till slut gav hon motvilligt med sig och vi slog oss ned på det närmaste kaféet, där två av mina frivilligkollegor redan var på plats. Nu var vi fyra, samlade kring ett litet bord.

Hennes ögon svepte hungrigt över disken, fladdrade från mackor till bullar, som om hon inte kunde bestämma sig. Det var tydligt att hon var famnande hungrig. Utan att tveka bjöd jag henne på frukost. Men trots maten fortsatte tårarna att rinna nerför hennes kinder, blötläggande brödet hon knappt orkade hålla.

Trots att hennes ord var dämpade och svåra att förstå, började jag gradvis sätta samman bitarna av hennes historia. Hon var från Finland, hade kommit till Sverige tillsammans med sin partner för en kort semester. Men deras drömresa hade snabbt förvandlats till ett mardröm. Allt de ägde hade stulits från dem, vilket lämnade dem utan medel för mat, utan tillgång till till och med de mest grundläggande behoven som en toalett, eftersom även detta var en lyx som kostade. Och de kunde inte heller köpa biljetter för att ta sig tillbaka hem.

Men deras utmaningar sträckte sig långt utöver deras ekonomiska nöd. Båda kämpade mot demoner av beroende, vilket skapade en mycket mer komplex och allvarlig situation. Det var en kamp de nu var tvungna att möta ensamma, på främmande mark, utan något skyddsnät att falla tillbaka på.

För att värna om hennes integritet väljer jag att kalla flickan för Malin. Malins ögon fylls med en brinnande intensitet när hon talar om sin pojkvän. ”Han är mitt allt,” upprepar hon om och om igen. Jag föreslår att köpa en biljett till Finland, men hon vägrar beslutsamt. Hon vill inte överge ”Kalle”, lämna honom ensam i det främmande landet. ”Han är mitt liv, mitt allt,” insisterar hon.


Läs hela artikeln i papperstidningen

Dela artikeln på social media


Skriv en kommentar✍️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *