Hemlösas Tidning
Homeless Newspaper

JesuS is the King of kings

Mikael 14 år på gatan: en hemlös mans brättelse om livsfilosofi trots motgångar

Jag heter Mikael och jag är hemlös. Jag har varit hemlös i cirka 14 år. Anledningen till min hemlöshet är att jag skilde mig från min fru, som också är mor till min dotter. Detta hände för 14 år sedan och sedan dess har jag varit hemlös. Vi bodde i Stockholm, i Hägersten, men efter skilsmässan hamnade jag på gatan. Då var jag yrkesverksam som busschaufför. Vid skilsmässan fick hon lägenheten.

Jag skiljde mig för 14 år sedan. Sen bestämde vi oss för att försöka en gång till och då blev hon gravid och jag fick min dotter. Min dotter är därför 11 år gammal nu. Men allting mellan mig och min dåvarande fru gick inte bra, så vi skilde oss igen.

Träffar du din dotter?

Ja, jag träffar min dotter. Hon bor i utkanten av Stockholm, i Skogås. Vi ses två gånger i veckan. Hon fyller 11 år i december.

Älskar du henne?

Absolut. Det vore konstigt om man inte älskade sina barn.

14 år sen det var på början av mars eller april som jag blev hemlös.

Början av hemlösheten var svår, mycket svår. Det är alltid ett nederlag att hamna på gatan. Du har ju själv varit hemlös, Kavian, så du förstår.

När du hamnade på gatan, hur klarade du dig? Hur blev det?

Man lär sig hitta de ställen där man kan äta gratis. Framför allt på Hemlösa.se där jag träffade dig första gången, Kavian. Du bjöd på frukost. Sådant är nödvändigt, liksom mat, värme, vila och lite kärlek. Och det fungerade. Vintern kan vara tuff, men nu när sommaren närmar sig blir det lite lättare. Man kan vara mer utomhus. Det är inte lika kallt då. Men det är svårt att ständigt vara hemlös, det är en sak att leva på gatan när man saknar bostad, men…

Vilka är farorna när man bor på gatan och vilka problem finns där?

Man riskerar att bli rånad och få sina ägodelar stulna, och det är särskilt vanligt att man blir av med sin ryggsäck. Jag har förlorat mina saker flera gånger.

Men, vad ska man göra?

Det är tyvärr en del av verkligheten för oss hemlösa.

Vad är lösningen?

Det verkar inte finnas tillräckligt mycket hjälp för hemlösa.

Det svåra är att socialtjänsten inte har lägenheter att bara dela ut, så fungerar det inte. De har kanske några få lägenheter, men det är inte rättvist; kvinnor prioriteras alltid, och jag som är man utan missbruksproblem, jag måste sova på gatan. Behovet är mycket större än vad socialtjänsten kan tillgodose. Det finns en liten chans ibland, men jag måste vara självständig och ha jobb och inkomst för att få en lägenhet.

Jag har absolut inget missbruk men måste ändå sova på gatan

Det är ju mer du får slita för det själv.

Om du lider av någon form av missbruk och har en diagnos för detta, finns det tillfälligt boende tillgängligt.

Men är du inte missbrukare?

Nej, absolut inte. Man måste försöka att anpassa sig till situationen hur mycket som helst annars man kan slitas mycket och ingen vila.

Det finns ingen som vill hjälpa dig ordentligt. Man får ställa sig i kö. Man måste söka bostad själv.

Mikael

Hur lång tid tar det?

Ja, jag har stått i kö, jag har stått i kö hur länge som helst, alltså. Det är tack vare nu jag träffade en trevlig kvinna som jag ibland kan bo hos henne på soffan, det är ju. Det har varit min räddning då men jag är fortfarande hemlös.

Problemet är att jag inte har någon inkomst, jag har inget jobb som du vet, det är den biten. Egentligen borde man ha ett jobb först och sedan få en lägenhet, det är ju så det fungerar – man behöver ett jobb för att få en lägenhet.

”Det blir mycket tuffare ibland. Socialtjänsten ställer då mycket högre krav; du ska klara av det ena och det andra, du ska utföra olika uppgifter. Du ska söka jobb, du ska förändra ditt liv, men det blir samtidigt många fler saker du måste göra för att få den hjälp som andra får. Ingenting är givet.”

Om man har någon diagnos man får ju inte den där värsta lägenheten, man hamnar på någon institutionsboende, mycket smutsigt, bråk, ett rum men ingen kök eller egen toalett..och allt detta är bara ett år.

”Det är egentligen så, i ett rum kan det bo flera personer.

”Verkligheten är inte sådan att man helt enkelt erbjuds en lägenhet och någon säger ’varsågod, här är din lägenhet’.”

På härbergen ska man vara mellan 8 på kvällen och 8 på morgonen, sen måste man gå ut, så är det är ju inte dagtid heller.

Om socialtjänsten beviljar det, så bestämmer din handläggare om du får vara där även på dagtid. Men det är fortfarande bara en sängplats. Till exempel, om du får bo på härbärget och det bara är överenskommet för nattetid, då är det just nattöver du får vara där. Om det däremot beviljas som jourboende, kan du få tillgång till boendet dygnet runt. Då får du alltså vara där även på dagtid.

Jag mår bättre på gatan än att vara i sådana boenden, det är bättre ute, tro mig. Problemet kan bli att de samlar alla på samma ställe. Det är personer som ser det som sitt hem. Där finns alkoholister. Konflikter brukar uppstå. Det är en dubbel diagnos för dem med psykisk ohälsa. Jag menar, vanliga personer och jag, vi trivs inte på sådana ställen.

Om jag inte minns fel, enligt socialtjänstens statistik, så finns det cirka 7 543 aktiva hemlösa människor i Stockholms län. Om det finns 150 lägenheter, då är de fulla.

Det finns personer som inte kan prata ett ord svenska, hur går det för dem då?

Det finns organisationer. Jag har hört att de erbjuder någon form av hjälp, men jag vet inte så mycket om det.

För dem som inte talar så bra svenska och de    som    inte har   ett personnummer tror jag att det är svårare.

De kanske har det svårast. Kanske?

Ja, jag kan verkligen tänka mig det, för om du inte har något, då har du heller ingen möjlighet till någonting. Det betyder att du lever ute på gatan, vilket är väldigt tufft. Visst, det finns faktiskt hjälp att få för Eu-medborgare, men det är inte i samma utsträckning.

Det är dina ord som verkligen räknas. Jag är oerhört tacksam mot organisationen Hemlösa.se, som kommer hit varje dag, 365 dagar om året, för att dela ut frukost och kaffe. Det är verkligen guld värt att få en varm kopp kaffe efter att ha sovit utomhus.”

Det är just sådant som sätter guldkant på tillvaron för oss hemlösa. Och det är alla dessa hjälporganisationer som hjälpeross. Annars skulle många av oss hemlösa svälta här på gatan, det kan jag försäkra dig om.

Vad är din dröm?

Min dröm är att få ett permanent boende, skaffa ett jobb och att kunna ha min dotter hos mig igen. Det är min dröm, i stora drag.

Men det kommer säkert att inträffa någon gång framöver. Jag tror fast att JesuS kommer att hjälpa mig i slutändan.

Stödjer din tro dig på något sätt när du är hemlös?”

Ja, den har betytt mycket för mig. Jag har sett små tecken här och där. Om man fokuserar på något, så ser man efter några dagar att det slår in. Jag var på ett badhus en gång. Om Gudstjänsten en söndag, så var vi där, och jag hade inte träffat en vän på länge. Det fanns små lappar där man kunde skriva önskemål. Jag skrev hennes namn och två dagar senare stötte jag på henne när jag var på väg ut. Då tänkte jag, ”halleluja, Han finns. HaN är inte färdig med mig än, det vet jag. HaN har en plan för mig. HaN har en plan för oss alla. Och det var så fint. Ja, jag hade inte träffat henne på nästan 18 månader. Hon hade också varit hemlös. Men nu är hon inte det längre. Hon bor någonstans där vi brukade hänga. Hon och hennes son brukade vara där hela tiden, så jag undrade vart hon hade tagit vägen och hon fanns inte med på listan. Jag tänkte att hon kanske inte visste. Det finns ju en del hemlösa vänner som har dött under tiden de varit hemlösa. Men jag skrev hennes namn på en av dessa lappar och tänkte ”okej, vi får se om HaN hjälper mig nu”, och så gjorde jag det. Två dagar senare dök hon upp. Sedan skrev jag ett tackkort till GUD, som tack för att HAN visade mig den rätta vägen. Ja, det finns definitivt sådana stunder, det är säkert.

Vad har du att säga till samhället om hemlöshet? Vad är ditt budskap?

Mitt budskap till samhället är att vi borde bygga billigare lägenheter och sätta in mer riktade insatser för att hjälpa de hemlösa. Att bara ge alla hemlösa en lägenhet är inte den optimala lösningen, eftersom en del behöver mer än bara ett tak över huvudet – de behöver psykiatrisk hjälp. Hemlosa.se har föreslagit att hemlösa behöver en egen minister, en idé som jag stöder.

Vi har försökt bekämpa detta problem under många år. Vad tycker du om Hemlosa.se’s förslag om att hemlösa behöver en egen minister och departement?

Det är en utmärkt idé. Jag skulle omedelbart nominera en minister för detta ändamål.

Tycker du det?

Ja, varför inte? Politiker måste fokusera mer på detta problem.

i boken ’Hemlösa och Coronaviruset / 20 regler för fred’

skriver du att en minister skulle kunna säkerställa att resurserna går direkt till dem som behöver dem mest, istället för att spridas ut mellan olika stora organisationer. En sådan myndighet skulle kunna se till att hemlösa får den hjälp de behöver direkt, utan att pengarna går till ett flertal olika stora organisationer, och att allt i slutändan verkligen gynnar de hemlösa.

Om vi hade en minister som tog ansvar för detta, skulle vi kunna skapa ett bättre och mer effektivt system. Just nu har vi till exempel 200 lägenheter, men samtidigt flera tusen hemlösa.

En minister för de hemlösa borde ta hänsyn till våra intressen och undersöka vilken hjälp vi verkligen behöver.

GUD välsigne dig. Det var mycket intressant att prata med dig.

Ja, det var verkligen en givande diskussion.”

GUDS välsignelse och hälsa vara med dig i JesuS KristuS namn ✝️

Dela artikeln på social media


Skriv en kommentar✍️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *